Teamtennis is meer dan vijfentwintig jaren geleden ontstaan uit de behoefte de tennissport voor de jeugd, en dan met name in de wintermaanden, aantrekkelijker te maken.

Behoudens een korte periode in het voorjaar, waarin in teamverband wordt deelgenomen aan bondscompetities, is en blijft de beoefening van de tennissport een zeer individuele zaak, waaraan de nodige bezwaren kleven. De doelgroep is de jeugd, omdat zich daar nog de voedingsbodem bevindt om principiele veranderingen mogelijk te maken.

De positieve elementen van spelen van tenniswedstrijden in teamverband, teamtennis dus zijn:

  • De waarde van ieder teamlid is even groot. De wedstrijd van de jongste/zwakste is even belangrijk als van de oudste/sterkste; de jongelui gaan hierdoor belangstelling voor elkaar krijgen en elkaar ondersteunen.
  • De teamgedachte legt een verantwoordelijkheid bij de teamleden: jegens de organisatie, jegens teamleden, jegens sponsors. Zij zijn immers de vertegenwoordigers van iets.
  • Vreugde, spanning en verdriet worden in het team opgevangen.
  • Het teamverband geeft mogelijkheden tot “opvoeding”; oudere teamleden helpen de jongere technisch, tactisch en mentaal; de jongeren kunnen de ouderen helpen te relativeren.

De opzet van teamtennis biedt de jeugd de mogelijkheid wedstrijden te spelen tegen tegenstanders uit een andere regio die men nog niet eerder in wedstrijd-verband ontmoet heeft.

Twee tegenstanders kunnen, evenals de teams, gelijk eindigen in punten, wat uniek is in de tenniswereld.

Verder propageert en stimuleert de Stichting Team Tennis Nederland vanuit de tennis-gedachte, de steden, regio’s en specifiek voor teamtennis opgerichte stichtingen om trainingen te verzorgen op een dusdanige wijze dat er een koppeling bestaat tussen de wedstrijden en de trainingsprogramma’s.

De aanpak, welke het teamtennis nastreeft, leidt tot kwalitatief goede tennisspelers en is een juiste voedingsbodem voor tennistalent om tot de subtop door te stoten. Tevens is het in de wintermaanden een uitstekende voorbereiding op de in het aansluitende voorjaar te spelen bondscompetitie.